Alapítványi célkitűzés

Alapítvány a meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért

Meg kell állítanunk  Magyarországon, mint számos európai társadalomban  a vészesen fenyegető népességfogyást. Ugyanakkor egészségügyi és mentálhigiénés megelőző tevékenységünkkel szeretnénk megkímélni az egyre több párt érintő fájdalmas, néha reménytelennek tűnő  gyermekáldásra való várakozását, a teherbe eséssel és a várandóssággal kapcsolatos tévhiteket elűzve, a  párokat végigkísérni a babavárás útján.

Ezzel a célkitűzéssel lett alapítva a népszerű nevén BABACSALOGATÓ alapítvány (hivatalosan “Alapítvány a meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért” néven lett bejegyezve, adószáma: 19108364-1-43).

A munkát már évekkel ezelőtt  elkezdték  a Magyar Védőnői Szolgálat elhivatott munkatársai, az alapítvány célkitűzései közé az ő munkájuknak megbecsülése és kiterjesztése is hozzátartozik. A Magyar Védőnői Szolgálat 2013-ban a Magyar Örökség Díjat kapta, 2015-ben pedig Hungarikum lett.

A környezeti ártalmak és a stressz nem tesz jót a megtermékenyítő képességnek, így az alapítvány tagjainak és megbízottjainak komoly felelőssége van abban, hogy a modern gyógyszerkutatási  eredmények felhasználásával , a környezeti ártalmakra való figyelemfelhívással, valamint a pszichotherápia fontosságának a hangsúlyozásával megpróbálják felszámolni azt a szomorú számadatot, miszerint a meddőségért 40 % -ban a nők, 40 %-ban a férfiak , 20 %-ban pedig együtt “felelősek”.

A páros felelősségvállalás kialakításához azonban még nagyon sokat kell küzdeniük  a média munkatársainak, az orvosoknak, gyógyszerészeknek, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó szakembereknek, legfőképpen a védőnőknek. Tudjuk, hogy a korábban említett statisztikai adat az, ami  jelenleg elfogadott, ugyanakkor a legújabb statisztikák már azt támasztják alá, hogy a meddők 60 %-a férfi.

Feladatunk,  hogy ne a párok egymás hibáztatása legyen ilyenkor a tendencia, hanem, hogy  az orvos, egészségügyi szakdolgozó, főleg a védőnő és pszichológus megnyugtató szavai, empátiája még közelebb hozza a gyermekáldásra készülő párok tagjait egymáshoz a közös család megteremtéséhez.

Ebben elengedhetetlen az “Ingyen barátnő”, -az idézet Csordás Ágnestől a MAVE elnökasszonyától származik – minél hatékonyabb bevonása a babáért küzdő párok életébe, – felvilágosítással, biztatással és az orvosi vizsgálatok rendszeres ellenőrzésének a betartásával.

Ha pedig megtörténik a fogamzás, akkor a várandósság végigkísérése, főleg a vitaminok szedésében, táplálkozási szokások kialakításában való tanácsadás, a hormonális változásokkal járó kedély ingadozásokra való odafigyelés a legfőbb célkitűzés. 

A szülés bár nagyon várt, de mégis drámai lezárása a várandósság remélhetőleg szép időszakának. A védőnő ilyenkor még jobban felértékelődik, hiszen a szülés utáni depresszió, különösen  a nagycsaládok felszámolódása óta szorongóvá teheti a kismamát. 

A védőnő ilyenkor valóban a legmegbecsültebb barátnő, aki kitartó munkája során segíti az ifjú édesanyát,  megtanítja az édesapának, hogy mi  a dolga az anya-gyermek diádból lett anya-apa-gyermek triádnak és ez a feladat eltarthat akár a  gyermek kisiskolás koráig is.

Ha azt akarjuk, hogy a jövő generációja egészséges lelkületű és fizikumú legyen, becsüljük meg  jobban a védőnők munkáját!
Védőnők A Gyermekáldásért